Home Aktuale Dita ndërkombëtare e romëve, shënohet edhe në Bujanoc(Foto)

Dita ndërkombëtare e romëve, shënohet edhe në Bujanoc(Foto)

123
0
SHARE

8 Prilli dita ndërkombëtare e romëve u shënua edhe në Bujanoc me disa aktivitete të ndryshme.
Këndi Amerikan në Bujanocc si çdo vitë edhe kësaj here organizoi një program të veçantë për popullatën rome në Bujanoc për nderë  të 8 prillit ditës ndërkombëtare të Romëve. Në këtë program të rinjët të komunitetit romë kanë shprehur rolin e tyre në komunitet, mënyrën se si ata jetojnë dhe punojnë.

11150236_10205436625067271_8813884643593063964_n
Berat Idrizi përfaqëesues nga Këndi Amerikan në Bujanoc thekson se edhe këtë vit, Amerikan Corner ka organizuar një program të veçantë me të rinjët e komunitetit rom për nderë të 8 pillit.
“Këtu ishin të rinjë dhe disa volunter të Amerikan Corner nga komuniteti rom , të cilët së bashku shprehën veten dhe rolin e tyre në komunitet , mënyrën se si ata jetojnë dhe punojnë”.

Idrizi po ashtu bëri të ditur se në Këndin Amerikan kanë bërë një prezentim se di duhet  të rrespektohen të tjerët.
“ Ne gjithashtu kishim një prezantim rreth barazisë globale se si ne duhet të respektojnë të tjerët dhe të jetojnë të gjithë së bashku” ka thënë ai .
Ndërkaq të rinjët e komunitetit romë në këtë program me anë të punimeve të disa pikturave kanë treguar në lidhje me kombësinë e tyre.

11150236_10205436625067271_8813884643593063964_n
Disa prej tyre , ishin për herë të parë dhe atyre i pëlqente ky vend dhe u bënë anëtarë të Këndit Amerikan,  ku mund të vijnë të huazojnë libra , të luajnë me lojëra dhe të përdorin  kompjuterat ka thënë Berat Idrizi nga Këndi Amerikan.

10425434_10205436624387254_298799702096009516_n
Në fund stafi i këndit amerikan i ndau atyre disa dhurata për pjesëmarrje në program dhe premtoi se edhe në të ardhmen do të organizoj programe të tilla.
Po ashtu sot në sallën e vogël të shtëpisë së kulturës në Bjanoc është mbajtur një tribunë me përfaqësues të komunitetit romë e organizuar nga organizata joqeveritare OFER.

tribunaNë 8 Prill 1971 në Londër u organizua konferenca ndërkombëtare ku u vendos që data 8 Prill të jetë, “Dita ndërkombëtare e Romëve”.

10325165_645529045522156_4811004952239153013_n

Aty u vendos edhe për flamurin dhe himnin Rom “Gelem Gelem” që së bashku me gjuhën rome i bëjnë romet një minoritet qartësisht të dallueshëm për nga vlerat e tyre të pasura etno-kulturore. /Lugina Press/