Home OPIONIONE Dëm pa kumtesën për heroin e kombit Skënder Kadriu-Presheva

Dëm pa kumtesën për heroin e kombit Skënder Kadriu-Presheva

246
0
SHARE

Nga:SALI RAMADANI-KËRÇOVA

PS(Parasciptum): Në vend të (mos)arritjes dhe mosleximit të kumtesës së propozuar dhe të përcaktuar:”Skënder Presheva nënprefekt i Kërçovës Heroike, Hero i Kombit”, midis ca titujve të propozuar, ca edhe të gatshme, për kundër dëshirës së flaktë, kësaj radhe do të ngushëllohem me publikimin e letrës programatike, drejtuar Organizatorit, me botimin eventual të kumtesës, si tekst i autortizuar dhe i zgjeruar, ose për lexim me ndonjë rast tjetër:

7DEEDC6AC9B50747A582A6F88F4DBC1B

PS-2(parascriptum) Pas (mos)informimit në mënyrë adekuate për pjesëmarrje në Konferencën shkencore me kumtesë, emrin tim e gjeta me shumë vonesë në programin e publikuar në media, fill ca orë pas përfundimit të saj, me keqardhje, duke u ngushëlluar me letrën programatike. Kumtesa e gatshme mund të adaptohet si tekst i autorizuar më gjerësisht për botim eventual, ose lexohet me ndonjë rast tjetër, edhepse një variant është publikuar si DISKUTIM-KUMTESË në media qysh vitin e kaluar, në Konferencën Shkencore “Presheva, Bujanoci dhe Medvegja dje, sot dhe nesër”,e cila, ndofta për shkak të kohës së shkurtër dhe pengesave tjera, organizatori i nderuar nuk më është përgjigjur për të bashkëpunuar edhe me aktivitetet tjera: orën e përbashkët ose personale letrare, recitimet e përbashkëta ose personale, recitalin e përbashkët ose personal, tubimin informativ, në kuadër të saj dhe më pas në kontinuitet, pasi e pata informuar më hollësisht verbalisht njërin nga pjesëmarrësit në to, bile edhe për bashkëveprim, por…, sidomos rreth mosthirrjes për të marrë pjesë eventuale aq personalitete të larta edhe nga Amerika aq miqësore e shtetit më demokratik në botë!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Publikimi i shkresës postfestum-Këshillit të Konferencës Shkencore:
SHOQATA PËR TRASHËGIMI DHE KRIJIMTARI KULTURORE E LUGINËS SË PRESHEVËS
– Organizues të Konferencës Shkencore:
SHQIPTARËT E LUGINËS DHE TROJEVE ETNIKE NË ISH-JUGOSLLAVI NË MBARIM TË LUFTËS II BOTËRORE
– P R E S H E V Ë
SALI RAMADANI-KËRÇOVA: Paraqitje me kumtesë-a shkencore, orë letrare, recitime dhe recital, por edhe “Java e Kosovës Lindore”, me një tubim të përbashkët informativ dhe shtatë special nga 6 shtetet etnike dhe Diaspora e Madhe Shqiptare
Kam mirësinë që titullit të lartëpërmendur t’i drejtohem me sa vijon:
Pas paraqitjes me kumtesa të ndryshme shkencore dekada me radhë në ASHAK, IAP, LKSH, IH… në Tiranë, Prishtinë, Prizren, Shkup,Tetovë, Kukës dhe Diasporë, me këtë rast paralajmëroj angazhimet e mundshme me një, dy, tri ose katër kumtesa shkencore, një orë letrare bashkërisht me poetë të tjerë nga të gjitha trojet shqiptare, një orë të përbashkët ose individuale me poezi, a ndofta edhe një recital, qoftë solemn ose edhe të dramatizuar nga vepra voluminoze, botuar dendur, në vend në 6, ribotimi 7-9 vepra poetike, me 90 vjersha dhe poem(th)a “KOSOVA-zemra dardane-ilire”, 1999, Prishtinë…, ajo e zgjedhur antologjike nga 30 sish “Frymëzime Shqiptare” etj.
Propozimi i 1,2,3, 4, bile deri në 7 tema bosht ose tërthorazi, sipas kësaj kronologjie dhe prioriteti:
1. Shpresat dhe zhgënjimet e Shqiptarëve për bashkim kombëtar
2. Roli i Lidhjes II të Prizrenit në këtë periudhë (pjesa voluminoze e shkoqitur dhe eleboruar në Konferencën Shkencore të LKSH-së në v. 2003 në Prizren me titull:”Statuti i LDP dhe fryma e aktualizimit të saj për zgjidhjen e çështjes së shenjtë kombëtare”, sikurse edhe tri kumtesat e ASHAK, IAP, IH-Prishtinë-Tiranë, Kukës…të v. 1991: ”Çështja e Çlirmit dhe Ribashkimit të Shqiptarëve-çështje e domodoshme e kohës” (versioni për botim në 60-120 faqe), “Si të zgjidhet çështja e Kosovës-Shqiptarëve” (me nëntituj të versionit për lexim), “As Federatë, as Konfederatë, por Refendumi Plebishitar për Ribashkim Kombëtar Shqiptar”(elaborim verbal lejuar nga paneli, me kryesues Prof. Dr. Shefqet Pllana, në vend 10, në 23 minuta-sic?!
3. Përpjekjet e Shqiptarëve për rrumbullaksimin e çështjes kombëtare (titulli konkret: Skënder Presheva, nënprefekt i Kërçovës Heroike,Heroi i Kombit”, aspekte multidiciplinare shkencore historike-politologjike)
4. Rryma, drejtime politike të Shqiptarëve (titulli konkret: SHSH”SH”(1960)-BUSHB-o “Skënderbeu”-BeÇBaKoSHB-a)
5. Lufta e armatosur, rezistenca e shqiptarëve në Luginën e Preshevës dhe në trojet etnike (Titulli konkret: Kumtesa e fjalimit tim që mos ndërpritet lufta dhe të mos dorëzohen armët, mbajtur ad hoc në “Drekën” e Madhe të Bajramit në sallën e shkollës së Mukocit me trimat e Luginës dhe komandantin legjendar Muhamed Xhemajlin” (krahas recitimit “UÇK-ja-UÇPMB-ja…”dhe “Himni”, botuar në veprën sime me gjashtë vëllime dendur “KOSOVA-zemra dardane-ilire”,Prishtinë, 1999, një të tillë e recitoi edhe Komandanti, lexo: inçizimet TV-ive dhe Besën e lidhur me Te)
6. Mbarimi i LDB çlirimtare apo jo çlirimtare për Shqiptarët (lexo: Rirobëruese a riokupuese…)
7. Ripushtimi dhe aneksimi i trojeve etnike
PS. Njëra kumtesë gjenerale, 1-4 të veçanta, sipas propozicioneve dhe përcaktimit të Këshillit Organizues
Sikurse edhe modifikimet e alternativave:
1. Heronjtë e Kosovës Lindorte dhe roli i tyre atdhetar
2. Zgjidhja e çështjes së Kosovës Veri-Lindore
3. Reformimi, Riorganizimi dhe Rreshtimi i Drejtë i subjekteve (jo)politike edhe i Kosovës Lindore
II. Ora e përbashkët letrare ose ikonosante, rreth një orë
III. Recitali solemn ose skenik, me mbartësin kryesor Poetin Kombëtar, ibid.
Për konkretizim dhe materializim të këtyre ideve, Këshilli Organizues ka nderin të na informojë në mënyrë paraprake për takim të drejtpërdrejtë në Kërçovë, Shkup, Prishtinë ose Prizren, për caktim të vendit dhe kohës dhe informim të ndërjelltë, ushtrimet dhe kushtet tjera më elementare, rreth të cilave duhet berë operacianalizimi adekuat.
IV. Paralel me Konferencën dhe në vazhdim të saj, për zgjidhjen e çështjeve më kruciale me të cilat ballafaqohet populli dhe kombi shqiptar, do të ishte e preferueshme që të organizohet një tubim informativ debatik me veprimtarët dhe analistët më të njohur shqiptarë, fillimisht të përbashkët, më pas edhe specialë nga së paku një përfaqësues më eminent nga të gjitha trojet etnike Shqiptare, kryesisht të pa involvuar në subjekte të dështuara politike, duke përfshirë edhe Çamërinë dhe Diasporën e Madhe Shqiptare, ndofta të pagëzuar dhe tradicional si “Java e Kosovës Lindore”, më konkretisht: Deputeti i Popullit Shqiptar, si mbi partiak dhe mik më i madh i shumëfishtë i KL, Amerikano-shqiptarja gjeniale me katër sy (kliko në internet me 25 tekste të jashtëzakonshme në më shumë media të shkruara dhe elektronike, e propozuar edhe për Presidente të Shqipërisë së Ribashkuar, Çifti i Madh, Clinton, H.Sokallski, K.Hill, Treshi i Madh DioGuardi, Jahja Koka, Ismail Kadare, Eliot Engel, Shpend Ahmeti, Ziadin Sela, Rexhep Bunjaku, Xhevat Limani, A. Gjebrea, F.Doko-Limani, Kim Mehmeti, Hydajet Hyseni, Shpëtim Pollozhani, …, duke përfshirë edhe ca emisione debatike RTV-e, në përkrahje edhe të shoqatave të ndryshme joqeveritare, kryesisht të dalura nga UÇKMB-ja etj.etj
Më 26.11.2014, Me konsideratë të lartë:
KËRÇOVË-SHKUP-PRISHTINË-PRIZREN Sali Ramadani-KërçovaPS: Rekomandohet që t’i mundësohet ardhja nga Parisi në konferencë edhe me kumtesë shkencore të birit te Heroit të profesorit, veprimtarit, poetit dhe piktorit Skifter Kadriu-Presheva të Skenderit, sikurse edhe të familjeve të Heroit Liman Sinani-Staneci, Prof. Agim Sinanit, Lirie Hanës, Ali Aliut-Kelmendi etj.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

SALI RAMADANI-KËRÇOVA:
SKENDER PRESHEVA, NËNPREFEKT I KËRÇOVËS HEROIKE, HERO I KOMBIT
P ë r m b a j t j a e kapitujve
– aspekte historike-politologjike
1. Instalimi historik i pushtetit në nënprefekturën e Kërçovës
2. Emrimi i nënprefektit të parë gjirokastrit në Kërçovë
3. Andimistrata prefekte e sekretatit të nënprefekturës së Kërçovës, z. Skender Presheva
4. Skender Presheva u.d. nënprefekt i Kërçovës dhe roli i tij madhështor
5. Fjalimi historik në qendër të Kërçovës dhe evokimet e dekadave
6. Skender Presheva, krah i djathtë i Komandantit Legjendar, Mefail Zajazi-I Madhi
7. Dënimi me vdekje, burgu i gjatë dhe i rëndë, amnistioni gjeneral dhe stoicizmi
8. Ringjallja, si sfinksi, mrekullia e shekullit në qendër të Prishtinës (sic?!)
9. Skender Presheva, Kërçova Heroike dhe Deputeti i Popullit Shqiptar
10. Çka, pas Skender Preshevës, Kërçovës dhe krejt Shqiptarisë?!
PS.Përmbajtjet e tri kumtesave tjera, pas marrëveshjes preliminare dhe teksteve skenike
Më 27 Nëntor 2014,
Me konsideratë:
KËRÇOVË-SHKUP-PRISHTINË-PRIZREN
Sali Ramadani-Kërçova
Tel.00-389(o)75-662.884; 00-386(o)49-346.153
E-mail:ramadani.sali@gmail.com
PS-2.Tri versione si komente-ARTIKUJ shkencor nga Konferenca shkencore:Presheva, Bujanoci dhe Medvegja-dje sot dhe neser janë të publikuara më 21 dhe 27.11.2013 në Preshevajonë, Presheva.com, Kosovalindore, me titujt: Përshëndetje koncize, në vend të diskutimit, tekste të autorizuara:Rreth referatit kryesor dhe dy kumtesave qëndore, Ca tema të cilat i mungojnë Konferencës Shkencore…1.Korelacioni i ndërsjelltë i Preshevës dhe Kërçovës heroike, Presheva dhe Kërçova, Si të zgjidhet problemi Kosovës Lindore etj. të shqiptarëve, Ca plotësime: Suksesi, skandali mafioz-shtetëror, digresioni, fitorja bravuroze dhe Betimi edhe i UÇPMB-së, por…, Meditime dhe miniprojekt- strategjiapër zgjidhjen e çështjes madhoredhe të shenjtë edhe të Kosovës Lindore…, të cilat do të redaktohen ad hoc.
TUNG!
……………………………………………………………………………………………………………………………..
TRI FOTO ZYRTARE nga WEBFAQJA e PARLAMENTIT të FYROM-it-SHKUP (…1994-1998…):
1. FOTOJA ZYRTARE
(me biografinë e shkurtër të Deputetit, Z. Sali Ramadani-Kërçova, e instaluar në web-faqen e Parlamentit të FYROM-it-Shkup);
2. NË BALLË TË PARLAMENTIT TË FYROM-it-Shkup.
(Deputeti i Popullit Shqiptar, Z. Sali Ramadani-Kërçova, në ballë të sallës së madhe të Parlamentit të FYROM-it-Shkup (1994-1998), publikuar në dhjetëra-qindëra-mijëra media elektronike dhe të shkruara (ndër)kombëtare);
3. Me Flamurin Kombëtar Shqiptar mbi mikrofonat e foltores së Parlamentit të FYRMiit-Shkup: 08.07.1997)
(KryeDeputeti i Popullit Shqiptar, Z. Sali Ramadani-Kërçova, fotoja zyrtare e MTV-së-Shkup, duke e shpalosur dhe mbrojtur në mënyrë stoike dhe me rrezikim jete, Flamurin Kombëtar Shqiptar mbi mikrofonat e foltores së Parlamentit të M. më 08.07.1997, porsa “ringjallur” në prak të mini-jubileut të 17-vjetorit, i cili, siç u publikua në shumë media elektronike dhe të shkruara, deri te “Dielli” i Nolit dhe Konicës Boston, tani Nju Jork, të Amerikës, në ca artikuj shkencorë në kontinuitet, duke e arsyetuar me argumente të pamohueshme shkencore se e pati më vështirë se Skënderbeu mbi Kështjellën e Bardhë të Krujës (më 28.11.1443) dhe Ismail Qemali, mbi ballkonin e shtëpisë në Qendër të Vlorës (28.11.1912), sepse…)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
(PS-parascriptum per tu mbështetur tri logjistikat sui generis):

I.SALIU-H.SHABANI-R.ABAZI-I.PIASHUKKU-R.SHQIPTA-PIASHPUKDA:
LOGJISTIKA PERMANENTE-MBËSHTETJE SHKENCORE PËR SHKRIMET TONA:
L o g j i s t i k a e p a r ë
(më koncize, më relevante a më kruciale)
B E T I M I i UÇK-së, KUSHTETUTËS dhe SHKELJES MË FLAGRANTE
PS (Parascriptum): Për deklasimin e antishqiptarëve dhe puthadorëve diletantë (mbështetëse, plotësuese, justifikuese etj. për tekstet adekuate, për përkrahje ose kundërvënie: individëve, grupeve, subjekteve, instituteve, institucioneve, organeve, organizatave, asociacioneve etj. vendore, shtetërore, rajonale dhe ndërkombëtare (i)relevante,që nga baza e deri te OKB-ja?!
Në vend të prologut:
(Huazuar nga Dielli, Illyria-Nju Jork etj. Shkup, Prishtinë, Tiranë, Tetovë)
B E T I M I i UÇK-së-UÇPMB-së-UÇK(ombëtares)
“ UNË, USHTARI I USHTRISË ÇLIRIMTARE TË KOSOVËS, BETOHEM SE DO TË LUFTOJ PËR ÇLIRIMIN E TOKAVE SHQIPTARE DHE BASHKIMIN E TYRE. DO TË JEM PËRHERË USHTAR BESNIK, LUFTËTAR I DENJË I LIRISË, VIGJILENT, GUXIMTAR DHE I DICIPLINUAR, I GATSHËM QË NË ÇDO KOHË, PA KURSYER AS JETËN TIME, TË LUFTOJ PËR T’I MBROJTUR INTERESAT E SHENJËTA TË ATDHEUT. NËSE SHKEL KËTË BETIM, LE TË NDËSHKOHEM ME LIGJET MË TË ASHPRA TË LUFTËS DHE NËSE TRADHTOJ, QOFTË I HUMBUR GJAKU IM.
B E T O H E M”.
(Huazuar nga vepra kapitale: “DËSHMORËT e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës-MUZEU i KOSOVËS, nën siglën e Shoqatës së Familjeve të Dëshmorëve të UÇK-së, më 28 Nëntor 2002, Prishtinë, me autor bashkëpunëtorin shkencor, Mr. Sadik Krasniqi, f. 1 (-218)
………………………………………………………………………………

L o g j i s t i k a e d y t ë

TRI FOTOGRAFITË ZYRTARE NGA PARLAMENTI DHE TELEVIZIONI

1. Fotoja zyrtare nga biografia e z. Sali Ramadani-Kërçova
( e instaluar në web-faqen e Parlamentit të M.:1994-1998…)

2. Deputeti i Popullit Shqiptar, z. Sali Ramadani-Kërçova, në ballë të sallës së madhe të Parlamentit të FYROM-it-Shkup (1994-1998), publikuar në dhjetëra-qindëra-mijëra media elektronike dhe të shkruara (ndër)kombëtare.

3. Deputeti i Popullit Shqiptar Historik, z. Sali Ramadani-Kërçova, fotoja zyrtare e TVM-së-Shkup, duke e shpalosur Flamurin Kombëtar Shqiptar mbi mikrofonat e foltores së Parlamentit të M. më 08.07.1997 (siguroje origjinalin më të pastër nga Parlamenti ose RTM etj.), me rrezikim jete, i cili e pati më vështirë se Skënderbeu mbi Kështjellën e Bardhë të Krujës (më 28.11.1443) dhe Ismail Qemali, mbi ballkonin e shtëpisë së kushëririt të tij, Xhemil Vlorës (28.11.1912)…Shih wideo-kasetat dhe stenogramet zyrtare të Parlamentit. Kliko në internet në rreth 50 media: Sali Ramadani-Kërçova; +rreth 100…tituj…; + 500 personalitete!…
Përgatiti: Shtabi-K.Informativ-K.i Ekspertëve:
Bashkë(autorë-)kryetarë:
I.Saliu-H.Shabani-R.Abazi-I.Piashukku
K r y e a u t o r-Këshilltar Gjeneral:
Df.Ak.-Gjen. Ribash Shqipta-PIASHPUKDA
(America-Japan-Albania-AJA)
Shkup-Prishtinë-Tiranë-Diasporë
PS: Për shkak të hapësirës së (pa)kufizuar, për hir të relevancës, peshës, kërkesave të kohës, arsyetimit të ide-propozimeve, implementimit, materializimit të projektit grandioz, mund t’i botoni komplet pas çdo botimi-publikimi të tri logjistikat, dy, një ose edhe asnjë, të cilat paralelisht do të botohen në veprat në ca vëllime të “Çështje Shqiptare (Si?Të zgjidhen!) të 100-200 veprave: letrare, shkencore, gazetareske-publicistike etj.

L o g j i s t i k a e t r e t ë:
K R Y E R E Z I M E A e 3-30-100…teksteve
(Vetem 1-3 me rreth dy faqe koncize, në vend të 10-30-100… logjistikave permanente standarde me nëntituj-kapituj prej 20-100-1.000 faqeve në ca vëllime)
K r y e t a r Nderi-K r y e a u t o r-Këshilltar gjeneral:
Ribash SHQIPTA-PIASHPUKDA
(America-Japan-Albania-AJA)
Bashkë(-autorë)-kryetarë:
I.SALIU-H.SHABANI-.ABAZI-I.PIASHUKKU
të ex (de facto)Deputetit të Popullit Shqiptar Historik (…1994-1998…), ex(d.f.)KP-President Republike (1999,2004), Ambasador i Federatës Botërore të Paqjes (2003…); Krijues universal: Poet Kombëtar, b. shkencor, kritik teatri, gazetar-publicist, aktor, regjisor, folklorist, orator i praruar si Ciceroni, Demosteni, Noli, Konica, Rustemi, por edhe Hoxha…, me 20 emra konspirativë, me rreth 100 vepra të (pa)botuara të zhanreve të ndryshme, i popullarizuar si Deputeti i Shqipes (fjalimi i parë në Parlament më 08.02.1995, duke i dëbuar 98 sllavo-m.nga salla dhe shndërruar në parlament të parë etnikisht të pastër shqiptar në Ballkan, “bile dilni edhe nga M.!” Dikush, si Dr. Ilmi Veliu: “Thyeje qafën në Bullgari!”, bile edhe në ShehërZi-Serbi, a Rusi), i pari më 19.04.1959 në Mitingun Gjithëpopullor ”Ke vorret e Babunecit”, Zajaz-Kërçovë, me karakter komunal e rajonal, si i pari shqip edhe në Iliridë, sikurse edhe në gjykime si i vetmi, duke i deklasuar Gjyqin, Republikën, Federatën…; I mbiemërtuar edhe si “Babai i Flamurit Kombëtar Shqiptar (08.07.1997, shpalosja dhe mbrojtja me rrezikim jete,( më vështirë se Skënderbeu më 28.11.1443 në Kështjellën e Bardhë të Krujës dhe Ismail Qemali më 28 Nëntor 1912 në ballkanin e Vlorës), para mikrofonave të foltores së Parlamentit të FYROM-it; 9 herë i arrestuar (1960-1988), gjashtë herë i dënuar (1969-1995), mbi 40 herë para vdekjes e mbi gjysmë shekulli nën hetime të (pa)zyrtarizuara (Dosja e parë më 12.11.1958-1985, e regjistruar, tjerat nuk dihet se ku?!-sic?!), mbi 72 ditë grevë totale urie, në zgri të vdekjes, 37 pa ndërprerë në qelinë famëkeqe të Burgut Hetues “Shuto-Orizari” në Shkup (14.03.1969-29.01.1970 dhe në Idrizovë (09.06.1973-09.08.1974), pas burgut shtëpiak (29.01.1979-19.06.1973), me 5 vite e gjysmë gjykime maratonike (14.03.1949-09.08.1974) dhe deklasim të “Gjykatës”, Republikës e Federatës me rreth 3.000 faqe tekste shumica të fshehura ose asgjësuara (sic?), me 9 avokatën-“mbrojtës”, ndër të cilët edhe më i madhi i Kosovës, Hasan Kryeziu dhe i Evropës e Botës, Filla Fillota (sic?!) etj.etj.

Plotësimi spektakular i Kabinetit etj. i shekullit në mënyrën më koncize::

Bashkërisht, në ndërkohë një ngjarje spektakulare, me pasoja fatkeqësie-fatbardhësie me tri humbje të pavlerësueshme: njëra ca milionëshe, e dyta ca miliardashe dhe e treta shumë bilionëshe, trillionëshe a katralonëshe, me improvizime jetike dhe ngadhënjim spektakular, e cila, në ndërkohë do t’i zbardhet fillimisht KS të OKB-së, gjegjësisht Sekretarit Gjeneral, BE, NATO-së, Presidentit të SHBA-ve, Kancelares së RFGJ, (-ish)Senatorit më fatlum etj., pas ruajtjes së paqjes me 5-10 mlr, ose të luftës eventuale, me 50-100 mlr.

PS (postscriptum): Ky nënshkrim i gjerë i kryeautorit, mund të shërbejë edhe si rezime permanente të dhjetë logjistikave-mbështetjeve gati për çdo shkrim-kapituj shkencor-politologjik-publicistik, sidomos dy të parat dhe më koncizet me vetëm gjysmë faqe tekst: BETIMI i UÇK-së, UÇPMB-së dhe UÇK(ombëtares) gati të tria të tradhtuara (sic?!) dhe 1-3 foto me Flamurin Shqiptar mbi mikrofonat e foltores së Parlamentit:
(më 08.07.1997), të cilat, si të plota, mund të botohen-publikohen, sikurse edhe në ca raste të tjera, vazhdimisht, ose herë-herë, varësisht nga hapësira e e mundësive të mediave, në shqipet dhe në gjuhë të huaja, si ndimesë emergjente.