Home Aktuale Delegacioni i Luginës së Presheves vizitoi VATRËN në Amerikë

Delegacioni i Luginës së Presheves vizitoi VATRËN në Amerikë

72
0
SHARE
Delegacioni nga Lugina e Preshevës i përbërë nga Kryetari i Preshevës Ragmi Mustafa, Kryetari i Bujanocit Nagip Arifi si dhe Faton Bislimi nga Liga Qytetare Shqiptare Amerikane, Xhevat Latifi -gazetar dhe Sherif Sherifi-avokat, në vijim të vizitës së tyre në SHBA, të Shtunën me 10 Tetor 2015 realizuan një vizitë në Selinë e Federatës Panshqiptare të Amerikës VATRA. Mysafirët u pritën nga Kryetari i vatrës dr. Gjon Bucaj, nënkryetari Asllan Bushati, anëtari i këshillit Zef Balaj, anëtari i këshillit të Urtëve(Advisory Board) Zef Përndocaj dhe Editori i Dielli Dalip Greca.
Kryetari i Vatrës dr. Gjon Bucaj u uroi mireseardhjen mysafirëve dhe i përgëzoi ata për qëndresën dhe luftën këmbëngulëse për të drejtat e mohuara të shqiptarëve në Luginën e Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit. Kryetari Bucaj i informoi miqtë se Vatra e vlerësoi pozitivisht Krijimin e Asociacionit të Komunave dhe doli publikisht me një deklaratë në media.
Në këtë deklaratë theksohej fakt se: Federata Panshqiptare e Amerikës “Vatra” përshëndetë vendimin e këshilltarëvet shqiptarë të tri qyteteve të Luginës – Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit, të cilët, me votë unanime miratuan Deklaratën për themelimin e Asociacionit të Komunave me Shumicë Shqiptare në Serbi. Ky Asociacion,që krijuat si reciprocitet me Asociacionin (“Zajednica”) e komunavet me shumicë serbe në Kosovë, miratue nga qeveritë e Kosovës e të Serbisë muejin e kaluem, është ca i vonuar, por gjithësesi ka vlera pozitive, tha dr. Bucaj. më pas z. Bucaj parashtroi qëndrimet e Vatrës për Ceshtjen Kombetare dhe per obligimet qe kane dy shtetet tona ndaj shqiptareve qe jetojne jashte Shqiperise dhe Kosoves.
Edhe zv/kryetari i Vatrës Asllan Bushati, përshëndeti mysafirët dhe u uroi aty sukses në rrugën e qëndresës dhe luftës për të drejtat e shqiptarëve të Luginës, të cilët, më së paku duhet të gëzojnë po ato të drejta që Beogradi kërkon për serbët e Kosovës. Ai i përgëzoi ata për të gjitha veprimet e dy dekadave të fundit, për rezistencë, dhe për qëndresë ndaj asimilimit. Pasi ju krijuat UCMPB, tha z. Bushati, diplomacia europiane lëvizi nag vendi dhe filloi t’ju shoh me një sy tjetër. Mos u tërhiqni! Edhe për të ardhmen ju do ta keni përkrahjen e Vatrës, tha z., Bushati.
Gjatë takimit Vatra premtoi angazhim të pandërprerë në përkrahje të zgjidhjes së drejtë të cështjes shqiptare në Luginë, ashtu sic bën edhe për cështjen came, për të drejtata e shqiptarëve në Mal të Zi apo në Maqedoni.
Z. Nagip Arifi informoi për situatën e rënduar të shqiptarëve në Bujanoc dhe përpjekjet që bën faktori shqiptar për të fituar të drejtat që nuk i gëzojnë si etinitë e tjera.
Nga ana e tij Kryetari i Preshevës z. Ragmi Mustafa solli një informacion të detajuar për gjendjen e shqiptarëve në Luginën e Preshevës dhe për rolin e Asociacionit të komunave shqiptare.
Mysafirët informuan për vizitën e sukseshme në Departamentin e Shtetit dhe në kongresin Amerikan. Në Departamentin e Shtetit ata u pritën nga Drejtori i Byrosë për Evropën Qendrore dhe lindore z. Tom Yazdgerdi me bashkëpunëtorët e vet.
Takimi në Departamentin e Shtetit shënon një pikë kthese historike për cështjen e Luginës së Preshevës sepse e vendos atë në agjendën e politikës së jashtme amerikane si një pikë me rëndësi të vecantë në Ballkan.
Po ashtu mysafirët informuan se delegacioni i Luginës së Preshevës pati një takim pune me Drejtorin e Komisionit “Tom Lantos” për të Drejtat e Njeriut të Kongresit Amerikan, z. Carson Middleton, me të cilin u diskutua çështja e pazgjidhur shqiptare në Luginë. Në ambientet e këtij Komisionit Kongresional në Capitol Hill, Kryetari Mustafa i Preshevës dhe Kryetari Arifi i Bujanocit prezantuan problemet më madhore me të cilat ballafaqohen shqiptarët e Luginës së Preshevës. Ata e njoftuan drejtorin e këtij komisioni, që bashkeudhëhiqet nga Kongresisti Republikan Pitts dhe ai demokrat McGovern, me abuzimet drastike të të drejtave të njeriut dhe atyre kombëtare që Serbia ushtron ndaj shqiptarëve të Luginës. Kryetarët Mustafa dhe Arifi kanë vënë theks të veçantë mbi diskriminimin nacional që i bëhet shqiptarëve në Luginë përmes medotave moderne dhe perfide të represion serb kundrejt popullatës autoktone shqiptare në këtë rajon me qëllim të largimit të sa më shumë shqiptarëve nga Lugina.
Gjatë takimit në Vatër, z. Faton Bislimit, kërkoi që Vatra të bashkëpunojë me Fondacionin Arsimor Jopërfitues, që ai vetë drejton, për të sjellur në SHBA për studime një numër të caktuar të studentëve meritorë nga Lugina, duke iu siguruar atyre bursa akademike dhe akomodim.
Kryetari i Bujanocit, z. Arifi i dhuroi kryetarit të Vatrës një “Mirënjohje” nga komuna që ai drejton.
Në fund Editori i Diellit i njohu mysafirët me historinë 103 vjecare të Vatrës dhe 106 vitet e Gazetës Dielli përmes dokumenteve dhe fotografive.(Dielli)