Home LAJME A po e shkatërron Bitcoin planetin?

A po e shkatërron Bitcoin planetin?

194
0
SHARE

Nëse ju jeni si unë, ju ndoshta keni qenë duke e shpërfillur për vite më radhë fenomenin e Bitcoin, sepse dukej shumë komplekse, shumë e ngarkuar ose ndoshta dhe shumë liberale. Por nëse keni ndonjë interes për një të ardhme ku bota shkon përtej lëndëve djegëse, ju së bashku me mua duhet t’i kushtoni që tani vëmendje.

Javët e kaluara, vlera e një Bitcoin për herë të parë kaloi vlerën prej 10 mijë dollarëve duke e arritur pikën në gati 20 mijë dollarë. Në fillim të vitit 2017, vlera e tij ishte më pak se 1,000 dollarë.

Nëse do të kishit blerë 100 dollarë në Bitcoin në vitin 2011, sot investimi juaj do të ishte me vlerë rreth 4 milionë dollarë. Në të gjithë internetin ekzistojnë tregime të njerëzve ku miqve të tyre iu kishin paguar drekën me Bitcoin, por nëse do ta kishin mbajtur këtë monedhë, ata tani do të kishin para të mjaftueshme për të blerë një shtëpi.

Natyrisht, kjo rritje e shpejtë është e mahnitshme, por nuk kishte për qëllim të ishte një instrument investimi. Krijuesit e saj e kishin parashikuar atë si një zëvendësim për vetë paranë – një metodë e decentralizuar, e sigurt, anonime për transferimin e vlerave në mes të njerëzve.

Por ajo që ata nuk mund të kenë llogaritur është se sa energji merr rrjeti kompjuterik që qëndron prapa Bitcoin.

Thjesht, Bitcoin po ngadalëson përpjekjet për të shmangur lëndët djegëse.

Për më tepër, ky është vetëm fillimi. Duke pasur parasysh gjurmën e saj të klimës me rritje të shpejt, Bitcoin është një zhvillim i keq dhe po përkeqësohet.

Kriptovalutat si Bitcoin sigurojnë një shërbim të vecantë: Transaksionet financiare që nuk u kërkojnë qeverive të emetojnë monedha ose bankave për të procesuar pagesa. Derek Thompson, Bitcoinin e quan një “teknologji e zgjuar dhe potencialisht transformuese” që një ekonomi e tërë mund të ndërtohet – ekuivalenti i monedhës dixhitale. Disa madje po spekulojnë se Bitcoin një ditë mund ta nxjerr dollarin amerikan nga qarkullimi.

Gjithashtu, rritja e Bitcoin po ndodh në një moment të veçantë: Njerëzimi është dekada mbrapa për të luftuar ndryshimet klimatike dhe çdo veprim në këtë epokë duhet të vlerësohet në ndikimin e saj klimatik. Gjithnjë e më shumë, Bitcoin po dështon.

Rritja e jashtëzakonshme e kriptovalutave ka krijuar një kërkesë të jashtëzakonshme për fuqinë informatike. Me rritjen e Bitcoin, problemet matematikore duhet të zgjidhen për të bërë më shumë Bitcoin [ky proces quhet mining] – si një mundësi për ta kontrolluar dhe krijuar monedhën.

Sot, çdo transaksion Bitcoin kërkon të njëjtën sasi të energjisë që përdoret për të furnizuar nëntë shtëpi në SHBA për një ditë. Minatorët e Bitcoin vazhdimisht po instalojnë kompjuterë gjithnjë e më të shpejtë. Tashmë, fuqia kompjuterike e grumbullimit të rrjetit Bitcoin është pothuajse 100 mijë herë më e madhe se 500 superkompjuterët më të shpejtë në botë të kombinuar së bashku.

Përdorimi i përgjithshëm i energjisë i këtij rrjeti është i madh – rreth 31 Terawatt/orë në vit. Më shumë se 150 vende të botës konsumojnë individualisht më pak energji. Dhe se rrjeti është duke rritur gjithnjë e më shumë konsumimi i energjisë aktualisht është 450 Gigawat/orë, afërsisht e njëjta sasi e energjisë elektrike që përdoret në shtetin e Haitit brenda në një viti.

Kjo sasi e përdorimit të energjisë elektrike po shkakton probleme në të gjithë botën. Në Venezuelë, ku hiperinflacioni i shfrenuar dhe energjia e subvencionuar ka çuar në një rritje të minierave të Bitcoin, lidhjet ilegale tani herë pas here po shkaktojnë ndërprerje të energjisë në të gjithë vendin.