Home SHKENCË A jemi të rrethuar më Botëra jashtëtokësore? (Video)

A jemi të rrethuar më Botëra jashtëtokësore? (Video)

101
0
SHARE

Zonat e banueshme jashtëkohore të formuara si ekzoplanete janë sikurse kacabutë në Tokë: nëse e shikoni një që është e ndryshme, atëherë brenda frigoriferit të juaj mund të keni edhe 20 të tjera më shumë.

Do të ishte një pritje e paarsyeshme të gjendet një planet tjetër sikurse Toka në këtë fazë gjatë gjuetisë për jetë në planetë të tjera, por teleskopi i NASA-s Kepler vetëm sa e bëri një zbulim (kurse gjetja u konfirmuar nga dy teleskopët në Tokë). Kjo tregon se ka zonë të banueshme sikurse toka apo ekzoplasnetet me të cilët jemi shumë, shumë të afërt.

Mund të shikoni edhe një simulim matematikor në planet (Kepler 186f) që mund ta shikoni në këtë video:
Çka do të thotë kjo për ekzobiologjinë? Shumë. Kur vjen puna të zbulimi i jetës në univers, ne kemi një shembull nga duhet tja nisim punës – e ky është një shembull perfekt, për shtëpinë tonë, që është një zonë e banueshme sikurse planeti Tokë.

Mungojnë provat për jetë në të gjithë planetët që kemi zhvilluar deri me tani, por mund të konkludojmë për të shikuar për planete të këtilla që nuk është një mënyrë e keqe aq më pak kur ky i fundit duket sikurse Toka.

Ky është një tjetër planet ngacmues, që do të koncentrohet në idetë e zhvillimit të zbulimit të tij: më 2018 ne do të kapacitet për të shikuar fotosintezën e planetëve të tjera. Kur ne themi planete të banueshme sikurse toka atëherë do të thotë se është një vend i mirë për të jetë, një jetë tjetër që ne mund ta jetojmë me anë të energjisë të fotosintezës.

(Analiza kimike-sintetike teorikisht është zbuluar). Por, çfarë do të ndodhte që deri më 2018 teleskopi i njohur James Web Space Kepler – 186f të gjej planete të tjera që duken sikurse planeti tokë, të bëj një profil të tij kimik dhe të gjej prova për fotosintezën e tij – diçka që jeton vetëm brenda organizmave (apo makinave që janë të ndërtuara për të jetuar si organizma) mund të na tregojnë të vërtetën?

A do të jetë ky rasti kryesor ku ne në të vërtetë të zbulojmë jetë jashtëtokësore.

Ajo që do të zbulojë teleskopi tash është hulumtimi i fotosintezës së këtyre planetëve apo qindra planetëve të tjera që sot supozohet që kanë atmosferë të njëjtë si Toka.

Kjo do të thotë se në do të shkojmë drejt universit për të zbuluar jetën jashtëtokësore – më të madhe, të pasur dhe të ndryshme nga ajo që kemi studiuar deri me tani. Nëse kuptimi i jonë për universin ndryshohet në këtë studime ne duhet të vazhdojmë më të njëjtën ritëm por ajo që dihet është se NASA është në rrugë të mirë të zbulimit të një planeti që ka ngjashmëri me Tokën.